luni, 5 decembrie 2011


Femeia- de cinci ori mamă

Familia Gorceag: părinții și cei cinci copii
Puternică, răbdătoare și binevoitoare Anastasia Gorceag la vîrsta de 33 de ani  în 2007 l-a născut pe cel de-al cincilea copil, Roma. Primul copil are acum 12 ani, iar mezinul are doar 3 anișori. Deja de 10 ani ea e  dăscăliță la Biserica din  satul Speia, raionul  Anenii Noi, cu Hramul  „Sfîntului Mare Mucenic Dumitru” .

Care a fost profesia la care ați visat?
Din totdeauna am visat sa fiu cofetar. Îmi plăcea foarte mult să fac diferite dulciuri, biscuiți, torte. Acum le fac doar copiilor. Iar părinții mă vedeau agronom, ei ziceau că acolo se fac mulți bani și poți trăi bine. Dar nu a fost să fiu nici una nici alta. Am plecat în mănăstire, mai întîi în Moldova ,apoi în Rusia. Acolo ne-am și întîlnit cu soțul. Am dorit foarte mult să cînt în cor, dar nu am intrat la Academia de Arte și de aceea am rămas să cint în corul bisericii. Treptat am devenit dăscăliță. Sunt aproape de Domnul și nu-mi pare rău.
Anastasia Gorceag
Care afost reacția părinților?
Au fost împotrivă, ei nu m-au binecuvîntat cînd am plecat în mănăstire. Dar cu timpul s-au împăcat cu gîndul și s-au bucurat că mi-am gasit și eu un rost în viață.
Dar ce spune soțul despre profesia dvs?
El mă susține și e mereu cu mine la rugăciune. El tot a trăit mereu cu Domnul în suflet, de aceea probabil El ne-a și unit.
Știu că părinții dvs au fost împotriva casătoriei, în ce relații sunteți acum cu ei?
Da, cînd încă abia ne cunoscusem și le spusem părinților ei au fost împotriva prieteniei noastre. Dar noi am mers înainte și ne-am căsători. Părinții nu au fost la nuntă. Ei nu doreau sa-l recunoască pe Sergiu ca pe soțul meu, deoarece el venea dintr-o familie de oameni mai saraci, iar noi eram dintre cei mai bogați oameni din Șerpeni. Vă dați seama de ce ei nu ne-au binecuvîntat căsătoria. Abia peste un an de căsătorie a venit tăticul la noi și ne-a binecuvîntat. Acum nu prea ne ajută, chiar de loc, dar ne sunt părinții și-i respectăm. Ei încă nu s-au împăcat cu alegerea mea. Dar eu sunt foarte fericită alături de soțul meu.
Roma, Feodosie și Antonina, ajutorii mamei
Cînd s-a născut cel de-al treilea copil Toader și Victorița aveau cîte 5 și respectiv 3 anișori cum au reacționat ei?

Erau cred că prea mici de a înțelege ce s-a petrecut. Au primit-o foarte bine pe Antonina. Se jucau cu ea. Mă ajutau cu ce puteau.
Cum împărțiți funcțiile în gospodărie?
Eu răspund de copii, în mare parte, dar des cînd eu îs la slujbă soțul are grijă de ei. Tot eu sunt cu bucatele, dar îl ajut pe soț și la îngrijirea grădinei, și la îngrijirea animalelor. Copiii au un orar stabilit de ei însuși. Azi cineva face ordine în casă, altcineva face ordine la bucătărie, iar al treilea (trei sunt mai mari, ceilalți doi încă îs prea mici) are grijă de baie. A doau zi se schimbă, și așa în toată ziua, fac un fel de rotație. și fiecare dintre ei știu în ce zi și ce trebuie să facă. Dar dacî îi rugăm să ne ajute în grădină vin și ne ajută.
Familai Gorceag la masă
Aveți deja 5 copii, mergeți mai departe?
Noi cu sotul cînd ne-am căsătorit ne-am pus în gînd să avem 4 copii, 2 fete și 2 băieți. Pănă a se naște Romanel așa și era. Dar soțul s-a bucurat nespus de mult cînd s-a născut cel de-al 3-lea barbat. Ne-am atins scopul propus, deci ne ajunge, să ne fie ăștea sănătoșii și să-i vedem așezați în viață și vom fi cei mai fericiți.


Cum credeți copiii vor urma calea profesională a mamei lor?
Roma îl ajută pe tăticu la lucru
La momentul dat nu am observat nici o dorință arzătoare puntru ceea ce fac eu la vre-unul dintre cei mai mari, însă mezinul văd că e mai aproape de Dumnezeu, chiar dacă toții copiii trăiesc cu Dumnezeu în suflet. Romanel, mezinul, chiar dacă are numai 3 anișori nu se așează la masă pînă nu spunem Tatăl nostru, și dacă mergem la culcare și eu uit de rugăciunea înainte de somn, el îmi amintește de asta. Dar eu nu-i voi impune pe nici unul ditre ei să aleagă aceeași cale pe care  merg eu. Dacă se vor găsi aici, eu îi voi susține și-i voi ajuta, iar dacă se vor găsi în altă sferă atunci la fel îi voi binecuvânta. La urma urmei e viața lor, eu voi putea doar să-i susțin cu o vorbă caldă cu un sfat bun. Fiecare are dreptul la alegere.
Ce sfaturi le-ați putea da viitoarelor mame?
Orice femeie e dată de Domnul ca să aducă moștenitori. Blestemată este acea femeie ce nu are princi. Fetelor gîndițivă bine ănainte de a face ceva. Mai sus de toate ar trebui să fie legea dumnezeiască și apoi poftele lumești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu