duminică, 4 decembrie 2011


Pe colinele Moldovei cresc livezi și vii

Vinul este adevărata bogăţie a Moldovei. Dacă e să privim de sus, conturul ţării noastre seamănă cu un strugure de poamă, iar viticultura în acest sens e cea mai semnificativă carte de vizită a Republicii, fiind renumită pentru vinurile sale unice și de înaltă calitate.
Peste tot în Republica Moldova vezi lanuri întinse de struguri ce stau și se bronzează la soare, apoi se răcoresc în vâltoarea vântului de toamnă, și se spală în roua dimineții, formând în interiorul lor o adevărată fotosinteză ce rezultă cu senzații gustative de ne descries. Când te delectez cu un strugure de poamă de pe câmpiile Moldove ai impresia că reînvie copilul din tine. Și acum îmi amintesc cum furam câte un struguraș, așa ca să nu ne vadă mama, și-l mâncam pe furiș, Doamne cât de gustos mai era.
S-a ținut cont de vechile îndeletniciri moldovenești și de aceea  în Republica Moldova a fost instituită Ziua Naţională a Vinului, sărbătorită în fiecare an în cea de-a doua duminică a lunii octombrie. A fost recunoscută oficial o veche tradiţie autohtonă, atunci când vinul încetează să mai fermenteze, viticultorii îşi invită prietenii şi rudele să aprecieze calitatea şi gustul vinului, dar și munca stăpânului.
Ziua Naţională a Vinului anul acesta este la cea de-a 10 ediție, și s-a sărbătorit  pe 8 și 9 octombrie la Moldexpo. Aici de dimineață s-a început forfota.  Valurile de vizitatori au blocat drumul.  Șoferii localnici sunt  indignați că nu pot trece, însă moldovanul nu se scârbește tare. Unde e de chef, chefuiește până la urmă și nici ploaia, care curge șiroiaie și nici frigul și nici șoferii localnici nu-l opresc.
”Am venit tocmai de la nordul Moldovei. Suntem de dimineață în drum, nu avem mașină personală, de aceea am venit cu autobusul. Poaia nu ne-a speriat, avem umbrelă pentru ea! Am planificat acest sfârșit de săptămână încă de luni, nu putem rata șansa de a gusta din cele mai selecte vinuri din Moldova. Poate că astfel ne va fi mai ușor să găsim băutura potrivită pentru nunta noastră care va fi în noiembrie”, cu o față luminată, chiar dacă era puțin cu buzele vinete de frig și spatele zgribulit, a strigat, pentru a fi auzit,  Andrei, din raionul Râșcani, care a venit la Ziua Vinului  împreună cu viitoarea sa soții Mihaela.
Se cutremură orașul de chef și veselie, căci în premieră  pe parcursul ambelor zile ale sărbătorii, s-a organizat, concursul colectivelor artistice de amatori din teritoriu, evoluând cu patru genuri de artă – ansambluri de dansuri populare, tarafuri, fanfare şi colective vocale folclorice, care nu au permis vizitatorilor să înghețe. Costumele naționale ale artiștilor le-a amintit încă o dată moldovenilor care sunt tradițiile și rădăcinile lor. Prin farmecul cântecelor și mișcărilor ei parcă ne purtau pe colinele Moldovei.
”Pe colinele Moldovei cresc livezi și vii,
Te rog frate-n ospeție pe la noi să vii,
… să guști din roadele toamnei și must din butoi”, este un fragment dintr-un cântec ce a răsunat pentru mine  încă multă vreme după închiderea festivității.
Moldexpo părea un lan mare, pe care cresc ca ciupercile după ploaie tot felul de bunuri, care împrăștiau mirosul peste tot, iar vinul roșu și alb, dulce și sec, tulburel și mai limpede te ademenea din toate colțurile și parcă cânta la nai când era turnat în păhare. Era elementele de decor ce oglindeau bogăția toamnei îți bucurau ochiul și îți încălzeau sufletul. Anume atunci mi-am amintit cum e toamna la sat, când mergi la culesul strugurilor, și apoi cum aștepți cu nerăbdare lângă butoi ca să guști din mustul dulce.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare  Vasile Bumacov, sub egida căruia s-a desfăşurat „Ziua Naţională a Vinului”, spre laudă, cu obrajii roșiori, sau de la vinul dulce, sau de la frigul toamnei, a zis că anul acesta sărbătoarea e de mare amploare, deoarece au venit să-și laude produsul muncii zilnice  54 de  companii vitivinicole cu fabricile de vin, care au  amenajat  34 de pavilioane, 20 unităţi de alimentaţie publică şi comerţ, 100 meşteri populari din toate zonele republicii şi peste 30 de reprezentaţi ai asociaţiilor de  apicultori.
În timp ce toată lumea chefuia, o doamnă care nu a dorit să se prezinte se plângea altei doamne: ”iată din pricina că au luat hotărârea de a desfășura ziua Vinului la Moldexpo, noi nu putem prezenta băuturile noastre, nu ne ajung banii ce-i avem la moment pentru a închiria un pavilion aici. Să fi fost în Piața Marii Adunări Naționale, cum și planificase, era altceva”, cu inima tângă aproape cu lacrimi în ochi vorbea femeia. Când am încercat să aflu mai multe detalii a refuzat.
Cum de se ajunge la astfel de situații?  În timp ce unii se veselesc și își laudă munca zilnică, alții plâng în basma de durere. Ar fi trebuit să fie și ei aici. Însă asta nu-i privește pe toți, căci la Moldexpo s-a dat cep la butoaie, iar ăsta e un motiv de mare chef pentru moldovanul nostru. Adesea vinul și muzica sunt pe primul loc, alături de cele mai sacre valori omenești.
 Forfota începută de sâmbătă dimineața abia în noaptea de duminică a încetat, atunci când focurile de artificii au pust punctual, sau poate trei puncte Zilei Internaționale a Vinului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu