miercuri, 2 noiembrie 2011

Religia imortalizată în fotografii și icoane






De la 24 mai până la 15 august 2011 Centru Cultural-expoziţional ” Радуга” din în oraşul Cheboksary, Republica Ciuvaşă, Rusia a prezentat localnicilor expoziţia „Temple şi Icoane din Nordul Rusiei”.
La expoziţie sunt prezentate Bisericile, marile Mănăstiri şi Icoanele de rară frumuseţe din Nordul Rusiei cît şi din Rezani (Rusia). Lucrările sunt prezentate conform poziţiei geografice a oraşelor participante, începând cu Rezani.
Legenda spune că la nord a propăvăduit Evanghelia Apostolului Andrei cel dintâi chemat. După ce a trecut Nipru şi Volkhov, discipolul lui Hristos a intrat în apele furtunoase ale lacului Nebo şi a ridicat în munţii Valaam crucea de piatra. Arhipelagu Valaam din Lacul Ladoga a devenit leaganul uneia dintre cele mai venerate mănăstiri din Rusia. Manastirea de bărbaţi din Valaam (Спасо-Преображенский валаамский мужской монастырь), cunoscută sub numele de Athosul de Nord. Din anul 1990 devine direct suborbonată Patriarhului. Arhipelagul Valaam pune la dispoziţia adevăraţilor creştini numeroasele schituri, mănăstiri şi biserici. Printere primle se număra Biserica “Sf. Nicolae făcătorul de minuni, patronul călătorilor”.
Nu mai puţin venerată este şi Mănăstirea de bărbaţi “Schimbarea la fată” din Soloveţk, Stavropoli (Спасо-Преображенский Соловецкий мужской ставропигиальный монастырь). Teritoriul său este inconjurat de ziduri masive (inaltime - 8 - 11 m, iar grosime - între 4 la 6 m), cu şapte porţi şi opt turnuri. Zidurile sunt construite din pietre uriaşe de până la 5 metri. Datorită muncii grele şi nesecatei credinţe a asceţilor ruşi pe micul arhipelag pierdut în apele învolburate şi reci ale Mării Albe (100 de kilometri sud de Cercul Polar) a fost creată cea de-a “opta minune a lumii”.
Cea mai mare mănăstire din Europa – “Manastirea Chiril din Belozersk” (Кирилло-Белозерский мужской монастырь) (regiunea Vologda). Este stabilită pe malul lacului Siversk . Pe un teritoriu de 12 hectare sunt clădiri religioase, în multe dintre ele, inclusiv în Catedrala Adormirii Maicii Domnului se fac lucrări de restaurare care cu regret durează din cauza umedităţii ridicată în interiorul complexului.
Chiril-Belozersky şi muzeele lui Solovetsk, din cadrul rezervaţiei, sunt numite ca fiind cele mai valoroase obiecte ale patrimoniului cultural din Federaţia Rusă. Patrimoniului Mondial şi Natural aflat sub protecţia NESCO, fiind şi cel mai mare complex arhitectural din lemn din Rusia este Kizhi (Karelia). Biserica “Schimbarea la faţă” (Преображения Господня) încoronată cu douăzeci şi două capitole, şi Biserica “Mijlocirea Maicii Domnului” (Церковь Покрова Богородицы), aparţin unui tip unic de temple, “Temple cu multe capete”.
O istorie aparte prezintă Mănăstirea “Adormirea Sfintului Pskov-Caves” (Свято-Успенский Псково-Печерский монастырь) care are mai mult de 525 ani. Se află într-o vale pitorească în peşteri carstice, cu nisip. Potrivit legendei, un fermier local sub rădăcinile unui copac a deschis intrarea in una dintre ele (este vorba de peştere); deasupra intrării era inscripţia: “Богом зданныя пещеры”. În locul sfânt a fost înnălţată o mănăstire. Aici au fost îngropaţi reprezentanţi ai familiilor celebre ruse: Puşkin, Nazimova, Buturlins; aici sunt ingropate rudele lui M. I. Kutuzov, a poetuui A. N. Pleshcheeva, a compozitor M. P. Musorgski.
Veliky Novgorod pentru mulţi artişti-pictori a fost o şcoală specială atât a artei arhitecturale cât şi a artei de pictură a icoanelor. Expozitia prezinta icoane, dedicate marilor sărbători creştine (Protecţia Maicii Domnului) precum şi celor mai veneraţi sfânţi, cum ar fi: Sf. Nicolae, Cuvioasa Paraschiva, Sf. Frola şi Lavra. Printre deosebitele picture impunătoare şi frumoase sunt picturile cu chipul Născătoarei de Dumnezeu, Fecioarei Maria. Icoana Maicii Domnului Nikopeia (victorioasa) îşi are numele de la faptul că, în Imperiul Bizantin la această icoană (imagine) se rugau să intervină înainte de luptele trupelor imperiale.
Hodeghitria (Indrumătoarea) - una dintre cele mai frecvente tipuri de imagini ale Fecioarei cu Pruncul Iisus în braţe. Pe lângă cunoscutele imagini (icoane, înfăţişări ale sfinţilor) expoziţia prezintă şi mostre rare de iconografie. În cadrul expoziţiei putem vedea un nou tip de prezentare a vestitului chip al Sfintei Treimi («Отечество» - «Распятие в лоне Отчем»).
După cum afirmă lucrătorii Centrului Cultural-expoziţional ” Радуга” autorii lucrărilor prezentate, în special a icoanelor nu se cunosc. ”Pentru noi această expoziţie prezintă un mare eveniment cultural. Ar trebui de menţionat că astfel de expoziţii sunt mobile şi sunt într-un număr redus”, ne-a spus una dintre lucrătoarele centrului. Centru Cultural-expoziţional” Радуга” din în oraşul Cheboksary, Republica Ciuvaşă, Rusia este gazdă temporală a expoziţiei date. Lucrările urmează a fi prezentate în întreaga Rusie.


Material semnat: Eugenia Lujanscaia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu